Fullkorn vs. bearbeidet korn - RenKost
Tips og råd

Fullkorn vs. bearbeidet korn

I motsetning til bearbeidet korn, bevarer fullkorn næringsstoffene i alle lagene til kornet. Vi pleier å dele meltyper inn i fire hovedkategorier:

Siktet mel

Bruker bare kjernen av kornet. Her males kornet og siktes etterpå. Det er dette man ofte forbinder med siktet hvetemel, siktet speltmel eller siktet rugmel. Dette melet er mest populært til baking.

Sammalt mel

Sammalt betyr at man maler hele kornet og ikke bare deler av det. Både skall, kjerne og kime. Sammalt mel inneholder mer kostfiber, mineraler og vitaminer. Dette melet er svært populært til grovere brød og rundstykker.

Helkorn

Her bruker man også hele kornet slik som i sammalt mel, men man knuser bare kornet delvis. Her har du de samme næringsstoffene som sammalt mel.

Kli

Kli er det ytterste, harde skallet på kornet. Du finner kli i mange kornsorter som hvete og havre. Dette finner ofte i grovbrød og müsli.

 

Korn har gitt oss næring i alle år og stammer faktisk fra så langt tilbake som til steinalderen. Korn blir naturlig dyrket i jorden.

 

Hvis vi tenker på sunnhet og næring, så er hovedmålet å få i seg mest mulig av de naturlige og gode næringsstoffene som er med på å styrke kroppen. Med siktet hvetemel er mesteparten av dette fjernet, og vi vil derfor anbefale å heller vurdere sammalt melk eller helkorn om du ønsker sunnere varianter av mel.

 

Mel i seg selv er ikke så usunt, og mange forbinder brød og bakverk med karbohydrater og “fy fy” når man skal være sunn. Dette er et svært omdiskutert tema og her finner vi mange myter. Er det noe vi trenger så er det fiber. Og hvor er det mye fiber? Jo i korn. Dette er med på å regulere magen og stabilisere blodsukkeret. Som ja nettopp er med på å faktisk “hjelpe deg” å enten holde vekten eller generelt ha en stabil og sunn kropp.

 

Vi trenger korn! Men velg heller de sunnere variantene, det er et hav av gode brødoppskrifter der ute med grove og gode korn som gjør kroppen din godt. Hele korn er det sunneste man kan spise mener NHI.

 


 

Følg med videre på bloggen, her kommer det gode oppskrifter med fullkorn!

Kommenter om det er et emne du ønsker vi skal ta for oss

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *